Čaro západu slnka pri svadobnom fotení / točení

  • Veronika 

Jednou z dôležitých otázok mladomanželov pri plánovaní svadby je, kedy a kde fotiť svadobné portréty. Ísť fotiť pred obradom, po obrade, počas hostiny alebo to radšej nechať na iný deň či už po svadbe alebo dokonca pred ňou? Ak sa na to pozrieme z pohľadu svetla, ktoré je pre dobrú fotku / záber vo videu alfaaomega, najlepším časom je tzv. „zlatá hodinka“ cca 1-2 hodiny pred západom slnka. Pri ideálnom počasí je slnko na úrovni očí, čím dotvára skvelú kulisu a atmosféru. Svetla vtedy nie je ani veľa ani málo, nie je ostré, nerobí tiene. Je presne také, aké na svadobné fotky treba.

Na svadbe Adriánky a Dávida v okúzľujúcom Château Rúbaň sme odbehli na 15 minút po svadobnej večeri, kedy hostia ešte dojedali, na fotenie portrétov pri západe slnka, ktorý nám vyšiel fantasticky. Ja som počas fotenia urobila aj niekoľko záberov do svadobného klipu a filmu. A že to bola romantika! Posúďte sami v špeciálnom videu zo samotného západu slnka.

Samozrejme, môže sa stať, že počasie nevyjde. Mraky môžu zatieniť slnko a západ slnka nemusí byť taký atmosférický. V takom prípade je skvelé počítať aj s možnosťou využitia svadobného fotenia a točenia mimo deň svadby, ktoré sa dá naplánovať podľa počasia, dá sa ísť na rôzne zaujímavé miesta, hoci aj do zahraničia niekam k moru. Veď svadbu chcete mať len jednu, tak prečo si ju neobzvláštniť aj fotením v zahraničí. Ak vycestovať nechcete, na Slovensku máme množstvo krásnych miest, stačí sa poradiť so svojim svadobným fotografom a kameramanom. Nikedy stačí iba lúka a vaša spoločná chvíľa a dokonalé zábery sú na svete.

Niektoré páry od fotenia mimo deň svadby odrádza napr. nutnosť vrátiť svadobné šaty, opätovný makeup a účes, príplatok svadobnému fotografovi a kameramanovi za čas naviac. Tu treba zvážiť, či sa mi to oplatí a stojí za to mať svadobné fotky a zábery vo videu ešte o niečo lepšie. Možno sa dá so svadobným salónom dohodnúť na vrátení šiat o 1-2 dni neskôr a vizážistka má možno výhodný balík, pokiaľ sa k nej dáte učesať a nalíčiť znova.

Ak svadobný harmonogram nedovoľuje inak, ako fotiť ešte pred obradom, dobré je voliť miesto, ktoré zatieni ostré a priame slnko na obed (hlavne počas horúcich letných dní). Skvelou voľbou môže byť napr. les či krásny interiér kaštieľa. K tomu sa dá skombinovať aj 15 minútové fotenie počas západu slnka, ak svadobná sála disponuje pekným prostredím. Vždy sa to dá vymyslieť, veď nielen vy chcete mať pekné fotky, ale aj váš fotograf chce mať peknú tvorbu. 🙂