Svadba v čase koronavírusu

  • Veronika 

Pandémia zasiahla veľké množstvo svadieb v roku 2020. Spojenie svadba a koronavírus sa čoraz viac obajvuje na rôznych fórach. Nevesty sa obávajú, čo bude s ich dňom, o ktorom už dlho snívali a svadobní dodávatelia sa obávajú, čo bude s ich prácou. Nastala situácia, ktorú sme nečakali, no je len na nás, ako sa k nej postavíme. Neexistuje však jedno univerzálne a ideálne riešenie. Dá sa však na všekom dohodnúť, je však potrebné vzájomné pochopenie na všetkých stranách, aj na strane dodávateľov, aj na strane svadobčanov.

Preloženie svadby kvôli COVID-19

Preložením svadby sa môže veľa vyriešiť. Zálohy, ktoré mladomanželia zaplatili, sa presunú, nie je potrebné začať celý proces plánovania svadby od začiatku, nakoľko dodávatelia ostanú rovnakí, ako aj miesto svadby. Dôležité je však nájsť spoločný voľný termín. Množstvo párov presúva svadby na zimu či ostanú pri podobnom dátume, len o rok neskôr. Netreba sa báť ani iných dní v týždni. Dnes už sa svadby robia naozaj v ktorýkoľvek deň a v ktoromkoľvek období. Svadobní hostia to určite pochopia a keď dostanú túto informáciu v predstihu, určite sa radi zariadia, aby na svadbe boli hoci aj v pondelok.

Svadba v obmedzenom režime

Pre niektoré páry zmena termínu svadby nie je možná. Možno už čakajú bábätko, možno už plánujú bývanie, možno len chcú byť už svoji za akejkoľvek situácie, možno…. Dôvodov môže byť veľa a je to pochopiteľné. Momentálne sú povelené vo viacerých miestach svadobné obrady iba v prítomnosti svedkov, či max do 10 ľudí. Aj takáto možnosť, je v súčasnosti mnohými pármi zvažovaná. No netreba nad tým smútiť. Svadobná párty sa môže dať aj na ročné výročie svadby, kedy si mladomanželia môžu svoje áno opäť symbolicky zopakovať v prítomností všetkých, ktorých si prajú na svadbe mať (Ukážka takejto svadby aj v mojom blogu: https://verproduction.sk/2020/03/24/zuzka-misko-svadobny-pribeh/).

Zostať čakať

Nikto nevie, ako dlho bude situácia trvať. Preto mnohé páry ešte čakajú, ako sa to vyvinie. Určite je ale vhodné kontaktovať svadobných dodávateľov a spýtať sa aspoň predbežne na voľné termíny či už na záver roka alebo budúci rok. Niektorí si dokonca rezervujú aj náhradný termín, pričom rezervovaný majú aj ten pôvodný. A podľa situácie sa neskôr rozhodnú, či svadba bude v pôvodnom dátume v plánovanom režime či obmedzenom režime alebo sa svadba presunie. Základom úspechu je vzájomná komunikácia a vzájomné pochopenie.

Zrušenie svadby kvôli COVID-19

Toto naozaj nie je dobré riešenie. V tomto čase by mali ísť úvahy o tom, že „nám to nie je súdené“ do úzadia. Je pochopiteľné, že situácia nie je pre páry ľahká a že ubratie z požiadaviek a predstáv nastávajúcich mladomanželov môže byť náročné, no nemalo by to brániť tomu, byť oficálne svoji. Naviac to aj pre svadobných dodávateľov predstavuje veľkú stratu, pretože pre mnohých je to živobytie a so svadbou počítali už niekoľko mesiacov.

Sme v tom všetci spoločne a určite sa nájde pre všetkých vhodné riešenie, pokiaľ sa chce. Držíme si všetci palce, aby to všetko dobre dopadlo. Nastávajúcim mladomanželom prajem veľa sily to zvládnuť a svadobným dodávateľom zase prajem veľa chápajúcich klientov, ktorí svadby nebudú chcieť úplne zrušiť.